produslocal.ro este un proiect al Asociației 100% pentru mediu de promovare a micilor producători locali în mediul online, în motoare de căutare, rețele de socializare, grupuri de Whatsapp și de Facebook ca Grupul micilor producatori locali si iubitorilor de produse traditionale cu aproape 24.000 de membri.
De ce produse locale?
Fructele și legumele produse local au un conținut mai bogat de nutrienți pentru că nu sunt culese crude sau în pârgă ca să reziste transportului.
Cumpărarea de alimente produse local contribuie la menținerea fermelor și creează locuri de muncă pentru localnici, atât în cadrul fermelor, cât și în sistemele locale de procesare și distribuție a alimentelor. Banii cheltuiți la fermele și la producătorii locali rămân în economia locală, creându-se astfel și mai multe locuri de muncă în cadrul altor întreprinderi locale.
Alimentele produse local au de parcurs un drum mult mai scurt până la piață, ceea ce înseamnă că se consumă mult mai puțin combustibil și se generează mai puține gaze cu efect de seră.
Alimentele produse local încurajează și agroturismul, întrucât piețele agricultorilor și posibilitatea de a vizita fermele și producătorii locali ajută la atragerea de turiști într-o anumită zonă.
Producerea alimentelor pe plan local contribuie la crearea și menținerea unor comunități mai dinamice, prin stabilirea de legături între oamenii din comunitate și agricultorii și producătorii care îi aprovizionează cu alimente sănătoase, produse local.
Obiectivele Asociației 100% pentru mediu, așa cum au fost trecute în statutul asociației, sunt următoarele:
- Să dezvolte proiecte prin care să răspundă nevoilor de informare, instruire și consiliere a societății în toate domeniile în care este nevoie de mai multă acțiune pentru protecția mediului;
- Să servească drept platformă pentru schimburi de idei și experiențe și să fie un punct de întâlnire pentru oameni, companii și instituții pentru soluționarea
eficientă și de durată a problemelor de mediu. - Să promoveze obiceiurile de viață benefice pentru mediul înconjurător și o înțelegere mai bună a impactului pe care acțiunile noastre zilnice îl au asupra mediului;
- Să susțină și să promoveze inițiativele de împădurire, precum și gestionarea sustenabilă a suprafețelor împădurite.
- Să susțină și să promoveze integrarea zonelor neproductive, precum perdelele forestiere de protecție, gardurile vii și marginile de câmp, în peisajul agricol.
- Să susțină și să promoveze practicile agriculturii ecologice și să sprijine realizarea în mediul rural a unor exploatații agricole model în scopul creării unor modele de dezvoltare sustenabilă în armonie cu natura.
- Să susțină și să promoveze fermierii care practică agricultura ecologică, precum și produsele ecologice certificate ale acestora.
- Să susțină și să promoveze producătorii locali și lanțurile scurte de aprovizionare.
- Să susțină și să promoveze acțiunile de colectare separată a deșeurilor și respectul față de resursele naturale.
- Să susțină și să promoveze soluțiile prietenoase cu mediul care pot asigura o dezvoltare durabilă a societății cu un impact cât mai mic asupra mediului.
- Să susțină și să promoveze educația de mediu bazată pe compasiune și acțiune civică.
Mai multe despre proiectele noastre găsiți pe site-ul asociației www.pentrumediu.ro sau ne puteți scrie la ionut@pentrumediu.ro sau ecosemnal@gmail.com
Ionuț Părăușanu
0727 769 509